Blog

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen T100!

Techblog: is www gewoon een subdomein?

5 november 2017

Is www eigenlijk gewoon een subdomein zoals ieder ander subdomein?

Dat www staat voor Word Wide Web weet vrijwel iedereen. En dat daarmee altijd een domeinnaam van een website bedoeld is, is ook algemeen bekend, zoals www.example.com. Maar daarnaast heb je ook subdomeinen, zoals app.example.com. Wat is eigenlijk in dit geval het verschil tussen “app” en “www”? Is www een subdomein?

Ja

Www is gewoon een subdomein. Er is geen enkel verschil tussen app.example.com en www.example.com.

Dat we www toevoegen in domeinnamen komt voort uit een oude afspraak die lang geleden werd gemaakt. Een bedrijf had vaak meerdere servers: ftp-servers, mailservers, etc. De ftp-server kreeg bijvoorbeeld de domeinnaam ftp.example.com. De mailserver mail.example.com. En de website kreeg de domeinnaam www.example.com, zodat iedereen kon zien dat het een website op het World Wide Web betrof.

Inmiddels is dat onderscheid niet meer nodig. Als je domeinnaam zonder www ziet (example.com) begrijpt iedereen dat hier om een website gaat en niet om een ftp-server.

Nee

Toch is www geen subdomein zoals andere subdomeinen. Vaak wordt een www-sudomein door hostingproviders automatisch aangemaakt en doorverwezen naar de webserver. Ook is het zo dat als je een SSL-certificaat koopt voor je domein, je zowel de niet-www als de www-variant krijgt. Daarom is een www-subdomein geen standaard subdomein zoals ieder ander subdomein.

Dus?

Vanuit technisch oogpunt is www gewoon een subdomein. Maar in de praktijk heeft een www-subdomein een andere status.

Interessante vraag tenslotte is: wat is nu het best: met of zonder www in de url?

Hangt er vanaf vanuit welk oogpunt je die vraag stelt. Of het voor SEO uitmaakt, daarover zijn vele blogs geschreven. Wij zeggen: voor SEO maakt het niet uit, maar wát je kiest, doe het consequent. Kies je voor www-urls, redirect dan je niet-www-urls door naar de www-variant. Kies je voor de niet-www-urls, dan doe je dat net andersom uiteraard.

Vanuit technisch oogpunt is er echter wel degelijk verschil. De www-variant verdient de voorkeur boven de niet-www-variant. Om een tweetal redenen: om reden van flexibiliteit (CNAME-records) en om cookie-redenen (je cookies van niet-www domeinen worden ook meegestuurd met je subdomeinen, wat niet altijd gewenst is). Voor de liefhebber is daarover een speciale website gemaakt die het gebruik van www-domeinen aanmoedigt: yes-www.org. Interesse leesstof!

 

Kunnen wij
u verder helpen?

Maak nu een afspraak